Jämför kreditkort

När du ska jämföra kreditkort är det viktigt att fokusera på de mest betydelsefulla egenskaperna, alltså räntan, årsavgiften och fördelarna med kortet. Genom att jämföra kreditkort får du tillgång till en tydlig lista på de mest aktuella korten, samt deras olika fördelar för dig som ansöker. Vi har dessutom valt ut de mest fördelaktiga korten på den svenska kreditmarknaden idag för att underlätta det hela ytterligare.

Genom att erbjuda dig en komplett kreditkort jämförelse kan du enkelt välja ut de alternativ som passar din budget och livsstil allra bäst. Eftersom vi även jämför olika slags kreditkort samt deras specifika avgifter får du en total överblick som resulterar i att du sparar mer tid, något de flesta garanterat uppskattar!

Bästa kreditkorten

Hur jämför jag kreditkort?

Hos oss på kreditkortsidan.se har vi samla de allra bästa alternativen på den svenska kreditmarknaden, men jämförelserna kategoriseras också utifrån fyra distinkta grupper av kort: bonuskort, matkort bensinkort och resekort.

Med hjälp av våra tydliga och omfattande recensioner får du inte bara ta del av de bästa korten just nu, utan även deras fördelar och nackdelar gentemot varandra. Eftersom olika utgivare ställer specifika krav på dig som ansöker meddelar vi också vilka inkomstkraven är, samt vad de olika avgifterna består av.

Jämför räntan på kreditkort

När du börjar titta på de olika räntorna märker du snabbt att det finns stora skillnader mellan de olika kortutgivarna. En ränta kan röra sig från under 10 procent till 25 procent eller mer, beroende på vilket kort du ansöker om. De låga räntesatserna tillhör den förstnämnda kategorin medan de dyra räntorna är de som närmar sig 30 procent, något du givetvis bör undvika. Det finns också två olika räntor som behöver förklaras: effektiv ränta och kreditränta.

 • En effektiv ränta innebär att man slår ihop hela årets ränta, avgifter och andra kostnader för att få fram en mer realistisk siffra.
 • Krediträntan i sin tur är själva ursprungliga räntan som du får när du beviljas kortet.

Det är bra att ha med sig denna information när du jämför de olika kreditkorten mot varandra.

Räntan är också vad företaget som beviljar kortkrediten tjänar på dig som konsument, men tänk på att om du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden behöver du inte bry dig särskilt mycket om räntans storlek då det inte påverkar dig i dessa fall. Räntekostnader uppstår enbart om du väljer att delbetala skulden, en aspekt som vi anser är väl värd att belysa.

Jämför årsavgiften innan du tecknar kreditkort

En årsavgift tillkommer i vissa fall på en del kort, men det är en avgift som du enkelt kan undvika eller minska beroende på vilket kort du väljer. Många kreditkort erbjuder 0 kronor i årsavgift medan andra bjuder på betalningsfria månader, det är dock upp till dig att avgöra vad som blir mest lönsamt.

Genom att jämföra årsavgiften mellan de olika korten kan du alltid kontrollera att du inte betalar för mycket för ditt kort, något vi även varmt rekommenderar.

Fördelar med kreditkort som man kan jämföra

Kreditkort har många olika fördelar jämfört med traditionella betalkort och här nedan följer ett axplock av dem:

 • Rabatter hos olika nätbutiker
 • Poäng och bonusprogram
 • Försäkringar
 • Fördelaktiga villkor
 • Låga valutapåslag
 • Aviavgifter (eller avsaknaden av dem)
 • E-faktura
 • Räntefria perioder
 • Betalningsfria månader

Andra fördelar som är tål att jämföras är bland annat tjänster du kan få via resekort eller bensinkort, men även matkort. Alla dessa olika kort går vi igenom grundligt i denna text, men samtliga av dem erbjuder unika fördelar vilket är bra att veta om.

Jämför vilka försäkringar som ingår på kreditkort

Några kreditkort har inbyggda reseförsäkringar medan andra erbjuder olycksfallsförsäkringar eller ”tanka fel” försäkringar. Du kan även teckna ett betalskydd på de flesta kort som träder i kraft om du som kortinnehavare blir sjukskriven eller arbetslös.

Även här finns det stora skillnader och det är alltid bäst att jämföra de olika skydden mot varandra eftersom bland annat karenstiden kan skilja sig.

Bonusar och bonuspoäng

De vanligaste förmånerna en kortinnehavare får via ett kreditkort kallas för bonusar eller bonuspoäng, något som innebär att du kan handla för mer än vad du ursprungligen tänkt då poängen kan omvandlas till rena pengar. Vissa kort delar ut 1 poäng för varje 10 kronor du handlar för, men det finns givetvis skillnader även här vilket du garanterat märker.

Genom att jämföra olika bonusavtal kan du effektivt välja ut den mest fördelaktiga för dig, förutsatt att alla andra egenskaper passar.

Jämförelse av bonuskort

Den första kreditkortskategorin vi börjar med är de allmänna kreditkorten – shoppingkort eller bonuskort som de också kallas i vissa fall. Dessa kort erbjuder bland annat bonuspoäng på köp, rabatter, försäkringar och räntefria dagar.

Inom bonuskort räknar man in sådana alternativ som inte har någon specifik prägel eller inriktning utan är mer anpassade till det vardagliga livet. Dessa kort kan även benämnas som ”allround” kort eftersom de passar för de flesta svenskar, samtidigt som de skiljer sig på flera olika punkter.

Några skillnader kan exempelvis vara mängden cashback eller bonus som du tjänar per köp, samt hur mycket du behöver ha i årsinkomst innan du kan beställa kortet. Andra egenskaper kan handla om försäkringar som ingår ”på köpet”, eller årsavgifter, aviavgifter och valutapåslag.

De flesta bonuskort erbjuder dessutom räntefria och betalningsfria månader. Dessa skiljer sig också en hel del och här är det viktigt att se till att hitta en bra balans när du gör ditt val.

Det som utmärker bonuskort är exempelvis:

 • Kreditkort utan någon specifik inriktning och mer fokus på rabatter på dina köp
 • Benämns ofta som ”allround” kort som passar de flesta användare
 • Innehåller ofta cashback eller bonus på köp

Bensinkortsjämförelser

Denna kategori fokuserar på bensinkort, alltså kreditkort som ger dig drivmedelsrabatter när du tankar hos utgivarnas stationer. Även andra fördelar medföljer med dessa kort och de ska vi titta lite närmare på nedan.

Bensinkorten skiljer sig från de flesta andra kreditkort genom att erbjuda dig specifika förmåner när det gäller drivmedel. Drivmedelsrabatterna gäller oftast hos utgivarens station, men även andra förmåner kan bli aktuella: exempelvis rabatterade priser på köp vid bemannade stationer, eller kampanjer som fokuserar på en billigare biltvätt.

Bensinkort innehåller dessutom ofta försäkringar som ”Tanka fel försäkring” som underlättar när du råkar tanka fel drivmedel i din bil. Några bensinstationer som Circle K och Shell är dessutom internationella kedjor vilket kan gynna dig som ofta befinner dig på resande fot, men varje utgivare har sina egna specifika fördelar som vi går igenom i detalj när vi jämför de allra bästa bensinkorten med varandra.

Bensinkort utmärker sig på följande vis:

 • Drivmedelsrabatter på utvalda stationer
 • Poäng eller förmåner på köp vid bemannade butiker i samband med tankning
 • Specifika försäkringar som täcker om olyckan skulle vara framme

Resekortsjämförelser

Den tredje kategorin som vi jämför är resekort, alltså de kreditkort med förmåner vid resor och som ger dig rabatter när du reser och flyger. Dessa kort fokuserar på att ge dig en så smidig resa som möjligt, samt att reseförsäkringar nästan alltid ingår för att du ska få ett extra skydd när du inte är hemma i Sverige.

Resekort fungerar precis på samma sätt som ett vanligt kreditkort, men skillnaden är att du oftast kan tjäna poäng på flygresor, eller utnyttja mindre valutapåslag när du tar ut pengar i utlandet.

De mest utmärkande faktorerna med resekort är:

 • Du kan tjäna in poäng på flygresor
 • Vissa kort ger dig exklusiva fördelar som en lounge där du kan koppla av innan flyget
 • Resekort erbjuder nästan alltid en reseförsäkring som komplement till din hemförsäkring
 • Du kan utnyttja rabatter på flertalet nätbutiker

Matkortsjämförelser

Vår sista kategori är matkort, alltså kreditkort som ger dig billigare köp i matvarubutiker. Du kan även få exklusiva rabatter i utgivarnas egna butiker som i slutändan kan spara dig en hel del pengar när du handlar matvaror.

Dessa kort har precis som de andra alternativen ett maxbelopp som du kan utnyttja, men grundtanken med matkort är att de ger dig mest fördelar när du handlar i en specifik matvarukedja.

Det som utmärker matkort är bland annat följande:

 • Du får ofta tillgång till rabatterade varor i olika matvarubutiker
 • Många matkort erbjuder lågt valutapåslag och låg valutaväxlingsavgift
 • Du sparar mer pengar desto mer du handlar med kortet