Gratis kreditkort utan avgift

Vad innebär det egentligen med kreditkort utan avgifter? Det är en populär fråga som många ställer sig idag, men svaret är väldigt enkelt: ett gratis kreditkort är ett sådant som inte tar ut någon årsavgift. Den debiterar dig enbart för räntan om du väljer att delbetala dina köp, eller om du betalar via pappersavi, tar ut pengar i utlandet, eller väljer att ta ut kontanter ur en uttagsautomat.

Även dessa avgifter kan skilja sig enormt mycket beroende på vilket kreditkort du väljer, något vi ska berätta mer om i denna text.

Exempel på olika kreditkort som inte tar ut en avgift

Bästa kreditkort utan avgift är sådana som endast debiterar dig för ditt användande, något du dessutom kan sköta smidigt med hjälp av räntefria perioder. Om du betalar tillbaka din skuld i tid slipper du alltså avgifter helt och hållet i bästa fall, och det om något är lönsamt för dig som konsument.

Ofta hittas kreditkort utan avgift i två distinkta kategorier: gratis kreditkort med bonus, eller gratis kreditkort utan bonus. De som erbjuder bonusar riktar in sig på exempelvis nätbutiker, drivmedelsrabatter, billigare matvaror, eller procentuell bonus på allt du köper.

Kort utan bonus belönar dig istället med lägre räntor, eller fler försäkringar, bara som några exempel.

Gratis kreditkort utan avgifter

Utan årsavgift eller med årsavgift?

Frågan som många konsumenter ställer sig är om de ska satsa på ett kort med årsavgift, eller utan? Du får givetvis välja helt själv hur du gör, men nedan har vi punktat ned några viktiga punkter att förhålla sig till när det gäller årsavgiften:

  • Kreditkort som erbjuder 0 kronor i årsavgift har inte alltid de bästa bonusprogrammen, något som kan vara avgörande för dig som konsument.
  • Hitta en bra balans mellan en låg årsavgift och fördelaktiga bonusar
  • Använd kreditkort med gratis årsavgift som ett slags ”buffertkort” som du utnyttjar endast vid akuta tillfällen. Då tjänar du allra mest på att ha ett kreditkort.

Ett kreditkort är sällan gratis och utgivarna tjänar sina pengar på flera olika sätt, det är dock högst subjektivt vilka egenskaper som är mest fördelaktiga för dig som konsument.

Hur tjänar kortföretagen pengar på gratis kreditkort?

Delvis tjänar kortföretagen in sina pengar via årsavgifterna, dock endast om kortet är förknippat med en sådan. De tjänar även in sina pengar med hjälp av aviavgifter, räntor vid delbetalningar, eller andra kostnader som kan uppkomma. Dessa kan vara uttagsavgifter som beräknas procentuellt beroende på beloppet som du tar ut, eller via valutapåslagen som du sällan slipper när du handlar utomlands.

Det viktigaste är att du är väl införstådd i samtliga avgifter, samt när de kan förekomma. Det är också bra att läsa det finstilta för respektive kort för att enkelt se storleken på samtliga avgifter.

Nedan följer en lista på de vanligaste avgifterna som kortföretagen tjänar pengar på:

  • Årsavgifter (endast kort som levereras med årsavgift)
  • Räntan på kortet vid delbetalning
  • Valutaväxling (kan skilja sig enormt beroende på kortutgivare)
  • Aviavgift (går att undvika med e-faktura i vissa fall)
  • Självrisk för vissa försäkringar
  • Uttagsavgifter

Jämför kreditkort utan avgift

Via vår kompletta kreditkortsguide kan du enkelt jämföra samtliga kreditkort utan avgift, alltså de som saknar årsavgifter. Detta innebär givetvis inte att du undviker samtliga kostnader, endast den årliga premien som ofta medföljer.

Viktiga saker att tänka på vid jämförelser är vilka andra avgifter som tillkommer, samt hur bra räntan är för respektive kort. Som du säkert vet kan dessa skilja sig åt enormt mycket, särskilt om de anpassar en individuell räntesättning utifrån din inkomst, ålder och anställningsform.

Bästa kreditkort utan avgift

Vilket är då det bästa kreditkortet utan avgift? Det kan du enkelt ta reda på via våra jämförelser. Tänk dock på att även här är valen subjektiva eftersom vissa ser fördelar där andra ser nackdelar. Om du bestämmer dig för ett kort där du får många rabatter hos en viss varukedja kan det vara extremt förmånligt för vissa, även om kortet annars har en högre ränta.